Slovenian   English  

Pametni telefoni

Leksikon, 26. 11. 2019

LCD (Liquid Cristal Display) oziroma tekočekristalni zaslon za prikazovanje slike uporablja tehnologijo tekočih kristalov. Zaradi mnogih prednosti so iz uporabe izrinili zastarele ekrane s katodno cevjo (CRT zaslone) – odzivni čas je hitrejši in poraba električne energije manjša, zato se jih uporablja za TV zaslone, računalnike, kalkulatorje, ročne ure in mobilne telefone.

LED zasloni so primerni za zahtevne uporabnike oziroma tiste, ki veliko časa porabijo za igranje iger. Zaslon je zelo varčen pri porabi električne energije, saj svetlobo oddajajo LED diode. Dosegajo najvišje kontrastno razmerje med vsemi tehnologijami zaslonov. Višje kontrastno razmerje omogoča prikaz bolj intenzivne črne barve in tako tudi več različnih barvnih odtenkov, slika pa je bolj naravnih barv.

Tehnologija OLED uporablja naravno snov, ki v kombinaciji z električnim tokom zasveti in oddaja svetlobo. Najnovejši dizajn občutno zmanjša debelino in težo naprave. Ukrivljen OLED zaslon omogoča kakovosten pogled na ekran, ki se ne spremeni vse do kota 45 stopinj.

AMOLED tehnologijo uporabljajo tako televizorji kot mobilni aparati. Zagotavljajo večjo stopnjo osveževanja, imajo izvrsten odzivni čas in porabijo precej manj energije, kar znatno zmanjša porabo baterije.

TFT različica LCD zaslona uporablja dodatno mrežo tankoplastnih tranzistorjev, ki ustvarjajo sliko še bolj kakovostno. So svetlejši od LCD zaslonov, z boljšim kontrastom in s hitrejšim odzivnim časom.

Diagonala telefona

Diagonala zaslona ima pomembno vlogo pri nakupu telefona. Merska enota, v kateri je razdalja od ene do druge točke telefona merjena, je izražena v palcih/colih (inč). Da bi število preračunali v centimetre, moramo inč pomnožiti s faktorjem 2,54.

Uporabniška izkušnja je odvisna tudi od tega, ali s telefonom lahko upravljate zgolj z eno roko, ali morate za klik na levi zgornji kot uporabiti drugo roko. Verjetno se vam zaenkrat to še ne zdi pomembna lastnost, a z uporabo na polnem avtobusu, kjer se morate z eno roko nujno primiti držal, z drugo pa upravljati s telefonom, dojamete prednost primerno velikega ekrana.