Slovenian   English  

Foto

Leksikon, 26. 11. 2019

Samodejni način (Auto Mode)

Najbolj enostaven način osvetlitve za jasne in ostre slike. Ta način je najbolj primeren za vsakodnevno fotografiranje, sam nastavi vse, kar potrebujete. Zadostuje, da napravo vklopite in pritisnete na sprožilec. Za več vam ni treba skrbeti.

Stabilizacija slike (stabilizator)

Njegova naloga je stabilizirati sliko, da ta ni zamegljena. Stabilizator lahko deluje na nekaj načinov:

  • vgrajen v objektiv:
    deluje s premikanjem optičnega člena. Njegov učinek lahko opazite neposredno med fotografiranjem, slika se na zaslonu ali v iskalu je videti, kot bi se ustavila,
  • vgrajen v telo aparata:
    deluje po načelu gibanja senzorja, torej je učinek enak kot pri stabilizatorju, vgrajenem v objektiv. Vendar rezultat ni viden na iskalu ali zaslonu, ampak le pri fotografiji,
  • digitalni stabilizator slike:
    pravzaprav gre le za povečanje občutljivosti senzorja, torej za skrajšanje časa izpostavljenosti. Vendar uporaba tovrstnega načina stabilizacije pripelje tudi do nezaželenega zmanjšanja kakovosti slike,
  • dvojni stabilizator slike:
    gre za kombinacijo obeh sistemov, torej optičnega in digitalnega stabilizatorja.

Zaporedno fotografiranje

Gre za serijo fotografij v hitrem zaporedju. Običajni fotoaparati zmorejo posnetke hitrosti približno dva posnetka na sekundo. Cenejši zrcalno-refleksni aparati približno tri posnetke na sekundo, zmogljivejši oziroma močnejši pa do okoli pet fotografij na sekundo. Profesionalni fotoaparati ali aparati, namenjeni novinarjem, fotoreporterjem in podobnim poklicem, lahko naredijo osem do deset fotografij polne kakovosti na sekundo.

Barvni filtri

Skorajda vsi fotoaparati ponujajo tudi fotografiranje v črno-belem načinu ali z izredno priljubljenim filtrom sepira (posnema stare fotografije z značilnim rumenim pridihom).

Odpravljanje učinka rdečih oči

Gre za programsko funkcijo, ki poišče dve sosednji področji z rdečo barvo, ki ju obravnava za zenici in ju napolni s črno barvo.

Makro

To je režim fotoaparata, pri katerem je možno izostriti predmete, ki so zelo blizu. Najbližja razdalja, pri kateri lahko fotoaparat sliko izostri, se razlikuje od aparata do aparata.Nastavitev tega načina omogoča podroben zajem česar koli majhnega (cvetlice rastlin, žuželk, nakita, peska, kamenčkov, predmetov s strukturo itd.).

Obseg povečave (zooma)

Vsak fotoaparat je standardno opremljen z 8x optično povečavo, torej je namenjen zajemu običajnih dogodkov in okoliščin. Vendar so danes na voljo tudi aparati, ki imajo do 50x optične povečave. Če ima fotoaparat večjo optično povečavo od osemkratne, omogoča zajem celotnega kraja in njegovih podrobnosti ali zelo oddaljenih predmetov. Slikanje s povečavo, močnejšo od 8x, je zahtevno za ohranitev dobre svetlobe, ker je fotografije ob slabi osvetlitvi pogosto zamegljena, zato je treba uporabiti optično ali dvojno stabilizacijo slike.